Nederland moet de gaskraan in Groningen zo lang mogelijk openhouden om de transitie naar duurzame energie te helpen bekostigen. Versnelde import van bijvoorbeeld Russische gas is ook vanuit milieu-oogpunt niet de beste optie.
Dat schrijft de president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, in een brief aan de Tweede Kamer. In Den Haag wordt volgende week donderdag gesproken over de gaswinning.
Volgens Van Loon is voor een soepele overgang naar schonere energie een soort Deltaplan nodig, waarvoor Nederland jaarlijks 10 tot 15 miljard euro zou moeten uittrekken. “Indien productie van het resterende Groningengas veilig en doelmatig kan plaatsvinden en op steun van mensen in Groningen kan rekenen, kan Nederland nog vele miljarden aan gasbaten verdienen”, stelt ze.
Import Russisch gas: hogere CO2-uitstoot
De Shell-topvrouw wijst verder op een onderzoek van CE Delft, waaruit onlangs bleek dat vervanging van Gronings gas door geïmporteerd gas uit Rusland leidt tot extra milieubelasting. Tien miljard kuub importgas zou zorgen voor een extra uitstoot van CO2 die gelijk staat aan die van twee miljoen auto’s.
Van Loon erkent dat serieus gekeken moet worden naar de baten en lasten van de gaswinning voor de provincie Groningen. “Die gasbaten kunnen een rol spelen bij de financiering van investeringen in zowel de economie van Groningen als de energietransitie. Het is uiteraard aan de politiek om te bepalen of die gasbaten er komen en, zo ja, hoe die dan worden gedistribueerd.”
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl